5_2_15

Tekniken är i full gång med att ta klivet från företagens utvecklingsavdelningar, in i vardagen och inget lär bli sig likt.

 

Avancerade partikelacceleratorer och rymdfarkoster i all ära. Det är först när tekniken gör intåg i vår vardag som alla lär märka hur kraften och möjligheterna i ny teknik kan skapa förutsättningar till ett bättre liv. Och där är vi i dag och media fylls av olika exempel. Computer Sweden, t.ex. rapporterar om hur modern teknik flyttar in i Ikeamöbler, med hjälp av Internet of Things. Flyttbara elkontakter, lugnande madrasser och andningsreflekterande ljussättning är några exempel, för att inte tala om skålen på matbordet som lyser upp när du placerar mobiltelefonen där.
Dagens nyheter vet att berätta vad det är för mat som kommer att dukas fram på detta matbord. Under rubriken ”Nya tekniken ska förhindra brist på mat” skriver tidningen om allt från friterade gräshoppor och maskar till mer, åtminstone i dagsläget, aptitliga, industriodlade jätteräkor. Och sedan blir det tids nog dags att gå på toaletten, och även där kan tekniken stå till tjänst. Huffington post skriver om den hopfällbara varianten och visar även en video, medan The Singularity Hub redan för ett par år sedan rapporterade om de smarta japanska toaletterna som diagnosticeras och rekommenderar eventuella åtgärder, baserat på resultatet av ditt toalettbesök. Ett annorlunda sådant skriver SCA:s tidning Shape om, nämligen Airbnb-varianten Airpnp, där privatpersoner med hjälp av en app kan hyra ut sina toaletter till nödiga personer som inte hittar eller vill använda offentliga toaletter.

Alla dessa exempel vill bara påvisa den enorma bredden i teknikutvecklingen. Här kan man nog med visst fog tala om ett paradigmskifte. Inom en inte alltför avlägsen framtid ser vår vardag helt annorlunda ut. De flesta av oss kommer att välkomna dessa nya möjligheter, medan ett antal ställer sig avvaktande eller avvisande. Utmaningen blir att bereda plats i samhället även för dessa ”neoludditer”.

 

Leave a Reply